SZÁLLÍTÁS MAGYARORSZÁG TELJES TERÜLETÉRE 1-3 MUNKANAPON BELÜL! 25.000 FT ÉRTÉKŰ RENDELÉS FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS!

Éld át újra az önfeledt koccintás élményét a Mentes Borral!

Tudástár

Veganuár és fenntartható borok – tudatos választás a poharadban

Veganuár és fenntartható borok – tudatos választás a poharadban

Veganuár, borok és fenntarthatóság - Ismerd meg, hogyan választhatod tudatosan a bort a környezettudatosság jegyében!

A világszerte ismert és egyre népszerűbb veganuár (Veganuary, vagyis vegán január) egy olyan hónap, amely során az emberek vegán életmódot, ezen belül kiemelten vegán étrendet próbálnak követni.

A mozgalom célja nem csupán a növényi alapú – egészséges és tisztább – táplálkozás jótékony hatásainak, hanem a mind fenntarthatóbb életmódnak a megismere is. Például vegán ruhák és kozmetikumok, egyéb fenntartható kiegészítők és termékek vásárlása – a tudatosság jegyében. Már kis odafigyeléssel, tervezéssel csökkenthetjük a kevésbé fenntartható forrásból származó termékek és tárgyak jelenlétét mindennapjainkban, ezzel támogatva bolygónkat.

Ha elhatároztad, hogy teszel egy próbát és van már néhány szuper veganuár recepted, amit kipróbálnál, érdemes a borválasztást is új alapokra helyezned.

Ebben a cikkben azt a kérdéskört szeretnék jobban körbejárni, hogy a veganuár és maga a fenntarthatóság hogyan kapcsolódik, illetve kapcsolódhat a borokhoz. Ha kíváncsi vagy, mindenképp olvass tovább!

Veganuár kihívás és a borok - több, mint állatvédelem

Ahogy említettük, a vegán január egy igazán átfogó mozgalom, nem csupán az étkezési szokásokra terjed ki. Sokan nem tudják, a hagyományos borfeldolgozási folyamatok (például a derítés során) gyakran állati eredetű segédanyagokat tartalmaznak, úgymint tojásfehérje vagy -por, kazein, halhólyag vagy csontokból kinyert zselatin.

Ebben az értelemben az így készült borokat nem nevezhetjük vegánnak. Ha a témáról részletesebb információkat szeretnél megtudni, olvasd el, Mi az a vegán bor? című cikkünket.

Mik azok a fenntartható borok?

A kérdés jogos, ahogyan az is, hogy miért jó, ha egy bor vegán? A tudatos borválasztás nemcsak a személyes ízlésről szól, hanem arról is, hogy támogatjuk-e a fenntarthatóság különböző elemeit – környezeti, gazdasági és társadalmi szinten.

A klímaváltozás megváltoztatja a környezetet, így egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy milyen szőlőgazdálkodásból származó bort választunk. A különböző vegyi anyagok, növényvédő szerek és műtrágyák következtében mind inkább elhasználódik a talaj, a természetes talajbaktériumok hiányában a szőlő nem vagy nem megfelelő mértékben képes a tápanyagokat felvenni.

Minőségi, gazdag ízvilágú bor pedig ízletes szőlőfajtából készülhet, hiszen ezáltal minél kevesebb beavatkozásra van szükség a borkészítés folyamatában.

Ebből is következik, hogy a vegán és a fenntartható gazdaságból származó borok hozzájárulhatnak a környezettudatos életmódhoz.

Válogass a Mentes bor vegán boraiból, melyekkel amellett, hogy új ízélményt tapasztalhatsz, Földünk jövőjét is támogatod!

Helyi bortermelők és fenntarthatóság

A hazai borászatok támogatása egyrészről a közösségi érzést is erősíti, másrészről a fenntarthatóság egyik kulcsfontosságú aspektusát képviseli. A helyi borok vásárlása csökkenti többek között a szállítással járó károsanyag kibocsátást, s biztosítja, hogy a kisebb, gyakran fenntarthatóbb módszereket alkalmazó termelőket támogassuk.

Az elmúlt években figyelemre méltó fejlődésen mentek keresztül a magyar bio és natúr borászatok, bár még van bőven potenciál a területen. A hazai piacon egyre szélesebb a választék az organikus és natúr borkészítési módszereket alkalmazó termelők között, ami jelzi a fogyasztói igények változását és a termelők elkötelezettségét a fenntartható gyakorlatok iránt.

A natúr borok fenntarthatóbbá tétele több tényezőn keresztül valósul meg. Ezeknél a boroknál a szőlőtermesztés során nem alkalmaznak mesterséges vegyszereket, hanem organikus vagy biodinamikus módszerekre támaszkodnak, ezáltal támogatva a természetes ökoszisztémák egészségét. A borkészítési folyamatban pedig minimalizálják az adalékanyagok használatát, így a végtermék közelebb áll a bor eredeti, természetes ízvilágához. Ezen eljárások összhangban vannak a természettel, tiszteletben tartva annak ritmusát és egyensúlyát, ami nemcsak a bor minőségét javítja, hanem a különböző környezetvédelmi szempontokat is előtérbe helyezi.

A Mentes Bor webshopnál fontosnak tartjuk, hogy hazai termelőket is támogassunk, natúr bor kínálatunkban pedig biztosan megtalálod a számodra ideális ízvilágú bort.

Alkoholmentesített borok

A veganuár a fenntarthatóbb életmód, az egészség és a megtisztulás jegyében sokaknál együtt jár, hogy ebben az időszakban alkoholmentességet fogadnak. Ha te is így teszel, és személyes döntés vagy egészségügyi okok miatt nem fogyasztasz alkoholt, nézd meg alkoholmentesített bor és pezsgő kínálatunkat.

Ezek az italok minimális (0,5% alatti), vagy akár 0% alkoholtartalommal rendelkeznek, mégis, a speciális eljárásnak köszönhetően megjelenésükben, szín- és ízprofiljukban meglehetősen hasonlítanak alkohol társaikhoz. Így nem kell attól félned, hogy szőlőlével kell koccintanod egy izgalmas családi vagy baráti összejövetelen, vagy egy romantikus vacsorán.

Összefoglalva

A tudatos táplálkozás és -borfogyasztás, a fenntartható és vegán borok iránti elköteleződés nem csupán egy divathullám, hanem a környezettudatos és etikus életmód része. A fenntartható borászati gyakorlatok, a vegán borok előállítása, a helyi termelők támogatása mind hozzájárulnak egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő kialakításához. Az ilyen típusú borok választása csökkentheti környezeti lábnyomunkat, valamint a természeti erőforrások védelmét is elősegíti.

Egy hónap kevésnek tűnhet, pedig ennyi idő épp elég ahhoz, hogy megtapasztald a növényi alapú étkezés, a tudatosabb életmód egészséges hatásait.

Csatlakozz te is!