SZÁLLÍTÁS MAGYARORSZÁG TELJES TERÜLETÉRE 1-3 MUNKANAPON BELÜL! 30.000 FT ÉRTÉKŰ RENDELÉS FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS!

SZÁLLÍTÁSI IDŐ AZ ÜNNEPEK ALATT MEGHOSSZABODHAT! 

Éld át újra az önfeledt koccintás élményét a Mentes Borral!

Tudástár

Hogyan párosítsd az ételekhez a borokat?

 Hogyan párosítsd az ételekhez a borokat?

A borozás mindig egy élmény. S ez az élmény mind inkább emlékezetessé válik, ha megfelelően párosítod a bort az ételekhez. Egy megfelelő párosítás még inkább összehangolja, kiegészíti egymással az ételben és a borban lévő ízeket.

Köztudott, hogy egy ízletesen elkészített ételt egy hozzá, jól megválasztott bor csak még jobbá tehet. Bizony, érdemes odafigyelni, hogy adott típusú étel mellé milyen jellemzőkkel bíró minőségi bort fogyasztasz, hiszen a kulináris élvezet így tud igazán teljessé válni.

Azonban érdemes a bor oldaláról is megvizsgálni a párosítást. Az adott bor jellegzetes íze, az aromák még inkább élvezhetőek, ha azt a megfelelő étellel fogyasztjuk. Egy rossz választás eredményeként azonban elnyomhatjuk ezeket az egyedi ízeket.

Minden palack más és más, de ne aggódj, ebben a cikkben hasznos tippekkel segítünk, hogy megkönnyítsük számodra a választást.

S már itt, bejegyzésünk elején szeretnénk egy tévhitet eloszlatni!

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy miben különböznek a Mentes Borok, ha ételpárosításról van szó? Rövid válaszunk: semmiben! Az általános jellemzőkhöz igazodva a hisztaminszegény-, fruktózszegény-, kénmentes- és vegán borok ugyanúgy funkcionálnak, mint hagyományos társaik.

Bor- és ételpárosítás alapok

A legjobb párosítások maximálisra emelik a tányéron lévő étel és a pohárban lévő bor élvezetét. Ahhoz, hogy az ideális bort tudd kiválasztani, csak egyszerűen gondold át ételed alapvető tulajdonságait, például fűszerek, aromák, hús típusa, mely ízek dominálnak benne, mennyire zsíros, mennyire könnyű, stb.

Nézzünk néhány általános étel-bor párosítási tényezőt:

  • Húsokhoz, vadhúsokhoz nehezebb, testesebbek bor lesz a tökéletes választás.
  • Zsíros fogásokhoz érdemes magasabb savtartalmú bort, pezsgőt vagy gyöngyözőbort párosítani.
  • Fűszeres, ízgazdag, esetleg kesernyés ételekhez egy acéltartályos vagy fahordós érlelésű bor is izgalmas választást eredményezhet.
  • Sós és savanykás, valamint édeskés ízvilágú ételeket magasabb savtartalmú, fűszeres ízvilágú bor tesz igazán teljessé, egy ilyen típusú fehér- vagy rozéborral nem tudsz mellélőni.
  • Desszerthez, édességhez édes bor, desszertbor illik a legjobban.
  • Könnyű ételekhez (halételek, saláták, vegán fogások) könnyed boroka, akár fehér- vagy vörösbort is fel lehet szolgálni. Itt kiemelnénk, hogy a régi szokásokkal ellentétben halhoz is lehet és érdemes is vörösbort fogyasztani. Csupán arra figyelj, hogy minőségi, frisebb, könyedebb fajtát válassz.

Így válassz bort fűszeres, ízgazdag fogásokhoz

Fűszeres ételekhez javasolt alacsonyabb alkoholtartalmú bort fogyasztani, ami mérsékli az adott fogás forróságát. Erre azért érdemes figyelmet fordítanod, mert a domináns fűszerek kiemelik az alkohol úgymond égető érzését, ezáltal a bor íze túlságosan alkoholos, esetleg keserű lesz.

Egy gyümölcsös, magasabb maradékcukrot tartalmazó vagy édes bor mérsékli a fűszerességet és hagyja, hogy más ízek is érvényesüljenek.

Ízgazdag fogások esetében olyan bort válassz, ami ugyancsak markánsabb ízvilágú. Ugyanez igaz fordítva is, könnyű halas, zöldséges ételekhez könnyedebb borok passzolnak. Így biztos lehetsz abban, hogy egyik sem tompítja vagy viszi el a másik íz- és aromavilágát.

Savas étel - savas bor párosítás

Savas ételekhez (például citrusos, savanyú káposztás ételek) magas savtartalmú borok illenek legjobban. Általános tény, hogy ezek az ételek teltebbé, gyümölcsösebbé teszik a bort. Ha azonban az étel savasabb, a bor kevésbé lesz telt ízű, nem fogja azt az élményt nyújtani számodra, amire igazán vágysz.

Sós fogások mellé legkönnyebb a választás

Sós ételekhez igazán könnyű bort választani, hiszen a só a bor jó barátja. Teltebbé, gyümölcsösebbé, vagyis ízletesebbé teszi az ízét.

Desszerthez édes bor dukál

Édes ételekhez – nem meglepő módon – legjobban az édes borok passzolnak. Jó, ha tudod, hogy amennyiben a desszert édesebb az adott bornál, akkor a bor gyümölcsös íze és aromája háttérbe szorul, kevésbé tűnhet ízletesnek – sőt, akár keserűnek érezheted.

Mi a helyzet a natúr borokkal?

Ha szenvedélyes borkedvelő vagy, akkor nem hagyhatod ki a magas tisztaságú, izgalmas ízvilággal rendelkező natúr borokat. Ezek a borok a palackozás után is élnek és változnak, így picit másként kell tekinteni rájuk.

Egyszerű hasonlatként talán olyanok, mint egy hosszan érlelt, ezáltal változó minőségi sajt. Mivel minden natúr bornak megvannak a maga sajátosságai, érdemes többet megkóstolnod, hogy a te ízlésedhez melyik passzol leginkább. A natúr borok íze gyakran felbontás után, kellő levegőztetést követően teljesedik ki.

Köszönhetően a tisztaságnak és természetes, dús ízvilágnak, a natúr borok jellemzően jól ihatóak. Így bátran válaszd halas vagy nyers, könnyed – zöldséges, vegán – vagy grillezett ételekhez.

A natúr borokkal a borkóstolás egy új dimenzióját tapasztalhatod meg. Alapjaiban a hagyományos étel-bor párosítási szabályokat érdemes figyelembe venni, mindazonáltal a teltebb ízvilággal egy igazán különleges élményt nyújtanak, hiszen minden korty a bor egy új oldalát mutatja.

EGYEDÜLÁLLÓ HAZAI NATÚR BORKÍNÁLATUNKBÓL ITT VÁLOGATHATSZ

Hogyan válassz bort, ha nem iszol alkoholt?

Mi a megoldás, ha nem fogyasztasz alkoholt? A Mentes Bor alkoholmentesített italaival magasabb szintre emelheted a kulináris élvezeteket, alkohol nélkül is. Hidd el, ezek az italok jobban passzolnak bármelyik ételhez, mint egy limonádé vagy egy alkoholmentes sör!

Nem kell attól tartanod, hogy az alkoholmentesített bor és pezsgő csupán a szőlőlé ízvilágát adja számodra!

A Mentes Bor alkoholmentesített italai ugyanolyan szőlőfajtákból készülnek, mint alkoholt tartalmazó társaik, végbemegy az erjedési folyamat, amely során a cukor alkohollá alakul, amely alkoholtartalom utólag, egy speciális eljárással kerül kivonásra. Így biztosítható, hogy megjelenésükben, színükben és ízporfiljukban nagyon hasonlítanak az alkoholos borokhoz, hiszen aromás, erjesztett italokról van szó. A különbség az, hogy minimális (<0,5%) vagy akár 0% alkoholtartalommal rendelkeznek. Mivel alapvetően könnyedebb borokról van szó, így könnyedebb fogások mellé ajánljuk.

Alkoholmentesített italaink választékát ide kattintva találod!

Bízunk benne, hogy a bor és ételpárosítás kavalkádjában tudtunk néhány hasznos tippel szolgálni, hogy magasabb szintre emelhesd borozás élményét. A borválasztás mellett az ételpárosításban is érdemes tudatosabbnak lenned, hiszen ezzel még különlegesebbé varázsolhatod a borozás élményét!