SZÁLLÍTÁS MAGYARORSZÁG TELJES TERÜLETÉRE 1-3 MUNKANAPON BELÜL! 30.000 FT ÉRTÉKŰ RENDELÉS FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS!

SZÁLLÍTÁSI IDŐ AZ ÜNNEPEK ALATT MEGHOSSZABODHAT! 

Éld át újra az önfeledt koccintás élményét a Mentes Borral!

Tudástár

Kinek jó a hisztaminszegény bor?

Kinek jó a hisztaminszegény bor?

Borfogyasztás után kellemetlen mellékhatásokat tapasztalsz, vagy hisztaminérzékenységed van? Tudd meg, kinek jó megoldás a hisztaminszegény bor fogyasztása!

Kedveled az ízletes, minőségi borokat? Ha többször jártál már úgy, hogy akár egy-két pohár finom bor elfogyasztása után fejfájást, egyéb kellemetlen mellékhatásokat tapasztaltál, ez a cikk neked szól.

Kis mennyiségű bor hatására nem kell, hogy másnaposságot vagy egyéb tüneteket produkálj – mint például fejfájás, orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, kipirosodás, viszketés. Ha mégis szinte minden alkalommal megtörténik veled, könnyen lehet, hogy hisztaminintoleranciád vagy kénérzékenységed van. Amennyiben más, hisztamint tartalmazó étel vagy ital fogyasztásával nincs problémád, lehet, hogy kifejezetten a borra reagál így szervezeted. De gondoltad volna, hogy erre létezik megoldás? Olyan eset is létezhet, amikor az alkoholt lebontó enzim hiányzik a szervezetedből, ezesetben az alkoholmentes borainkat ajánljuk.

továbbiakban most azt járjuk körbe, mi is a hisztamin érzékenység, hogyan ismerheted fel, s miért nyújtanak jó megoldást számodra a Mentes Bor hisztaminszegény bioborai.

Mi is az a hisztaminérzékenység?

Az emberi szervezetben természetes módon megtalálható bizonyos mennyiségű hisztamin, hiszen szöveti hormonként és neurotranszmitterként fontos szerepet tölt be annak működésében. Külső forrásból, ételek, italok által kerülhet még a szervezetbe, amit többnyire a bélfalban található DAO, vagyis diamino-oxidáz enzim bont le.

Azonban, ha ez a hisztamin lebontásáért felelős enzim csökkent mértékben termelődik vagy valamilyen okból túl sok hisztamin szabadul fel a szervezetben, azesetben hisztaminban gazdag vagy hisztaminfelszabadító (liberátor) élelmiszerek fogyasztása után allergiaszerű tünetek léphetnek fel, ezt nevezzük hisztaminózisnak.

Hisztaminérzékenység tünetei

A hisztamin intoleranciának számos tünete lehet, ezek erőssége egyéni érzékenységtől függ. Vannak, akik egyáltalán nem tudnak tolerálni semmilyen hisztamint tartalmazó ételt vagy italt, míg másoknál enyhe tünetek jelentkeznek. A kiváltott reakciókat a szervezet aktuális hisztaminszintje mellett olyan tényezők is befolyásolhatják, mint például az életkor, stressz-szint, genetika, gyógyszerek, koffein vagy a környezeti tényezők.

A hisztamin intolerancia gyakori jelei:

  • emésztési panaszok – hasfájás, hasi görcsök, puffadás, hasmenés
  • túlzott gyomorsav termelődés, reflux
  • hányinger, hányás
  • migrén, erős fejfájás
  • légúti panaszok (orrfolyás, tüsszögés)
  • szezonális allergiák, asztmatikus rohamok
  • bőrtünetek – viszketés (bőr, szem, fül, orr), ekcéma vagy egyéb bőrkiütés, csalánkiütés
  • arc, végtagok, torok/gége duzzanata
  • vérnyomás leesése hirtelen felállás esetén, alacsony vérnyomás és magas pulzusszám, heves szívdobogás
  • szédülés
  • alvási nehézségek
  • agyi köd, zavarodottság, ingerlékenység, szorongás, pánikroham

Egyre többen élnek hisztamin érzékenységgel úgy, hogy nem is tudnak róla. Tapasztalják a tüneteket, jó esetben elkerülik az adott étel vagy ital fogyasztását, megelőzve ezzel a kellemetlen, akár a mások számokra is észrevehető mellékhatásokat. Hosszú távon ez azonban komoly problémákhoz is vezethet, így mindenképpen érdemes utánajárni a dolognak. Több információt a hisztaminérzékenységről Mentes Utakon blogon találsz!

A jó hír számodra, hogy ilyen tünetek esetén sem kell lemondanod a borozás élményéről!

A Mentes Bor webshop elsőként kezdte meg hazánkban a hisztaminszegény borok forgalmazását, melyekkel önfeledten koccinthatsz a randevúkon, családi vagy baráti összejövetelek alkalmával.

Csak hisztaminérzékenyeknek jó a hisztaminszegény bor?

Ahogy az előzőkben említettük, nem csak a hisztaminérzékenyek produkálhatnak kellemetlen, enyhébb vagy erősebb mellékhatásokat borfogyasztás után. Amennyiben a felsorolt jellemző tünetek bármelyikét tapasztalod, érdemes lehet kipróbálnod a hisztaminszegény borokat. Fejfájósság esetén kifejezetten ajánljuk a hozzáadott kénmentes termékeket!

Mitől lesz hisztaminszegény egy bor?

Az erjesztési eljárás a gyártó speciális, tenyésztett élesztőgomba törzseivel történik, míg az almasav bontására nemesített baktériumokat alkalmaznak. Ennek az irányított erjesztési módszer eredményeként a folyamat során semennyi, vagy csak minimális melléktermék, hisztamin képződik.

Végül egy egyedülálló, vegyszermentes eljárással vonják ki a maradvány hisztamint a borokból.

Így érhető el, hogy míg egy átlagos bor hisztamin tartalma jellemzően 2-10mg/liter – hiszen az erjedés során sok hisztamin tud képződni, főként a vörösborokban-, addig hisztaminszegény boraink esetében ez az érték garantáltan 0,1 mg/liter alatt van.

A fogyasztását ettől függetlenül súlyos tünetek esetén, kezdő hisztamindiétában csak fokozott óvatossággal ajánljuk, hiszen alkoholt tartalmaznak a termékek. Kérdés esetén keress minket bizalommal, és a segítségedre leszünk a választásban!

Milyen típusú hisztaminszegény borok vannak?

A Mentes Bor hisztaminszegény borai között megtalálod kedvenc édes vagy száraz, fehér- vagy vörösborodat is. Emellett száraz fehér gyöngyözőbor, félédes rozébor, valamint szénsavas boralapú ízesített italok közül tudsz választani.

Ezen típusú borok ízvilága a hagyományos borokéval megegyező, hiszen csak az eljárásban van némi különbség, minőségi termékek, ráadásul a szőlő is bio gazdálkodásból származik. A termékek ezen felül vegán minősítéssel is rendelkeznek, a derítést nem állati eredetű, hanem ásványi anyaggal végzik.

Így tehát nem kell megalkudnod az ízélményt tekintve sem!

Összefoglalva

A Mentes Bor minőségi hisztaminszegény bioboraival elfelejtheted a kiporosodott bőrt, fejfájást, emésztési-, légúti- és más nemkívánatos panaszokat. Egy speciális erjesztési eljárás teszi lehetővé, hogy e borokat hisztaminérzékenyek is fogyaszthassák. Mindezt úgy, hogy nem kell lemondanod a megszokott, hagyományos ízvilágról sem.