SZÁLLÍTÁS MAGYARORSZÁG TELJES TERÜLETÉRE 1-3 MUNKANAPON BELÜL! 30.000 FT ÉRTÉKŰ RENDELÉS FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS!

SZÁLLÍTÁSI IDŐ AZ ÜNNEPEK ALATT MEGHOSSZABODHAT! 

Éld át újra az önfeledt koccintás élményét a Mentes Borral!

Tudástár

A Mentes Bor története – citromból hisztaminszegény “limonádé”

A Mentes Bor története – citromból hisztaminszegény “limonádé”

Immár több, mint 2,5 éve indult el a Mentes Bor webshop, azóta pedig megannyi változás történt. Sok új termék és fejlesztés, s még több új vevő. Ezért úgy gondoltam, ideje elmesélni részletesebben a Mentes Bor történetét.

Zsiros Bernadett, Detti vagyok, a Mentes Utakon blog és a Mentes Bor webshop tulajdonosa. A következő sorokban arról írok, mi vezérelt abban, hogy megalapítsam a vállalkozásomat. Ha elolvassátok, talán Ti is jobban mögé láttok majd, miért több ez számomra, mint egy egyszerű vállalkozás, és a mai napig miért magam válogatok meg minden terméket, amik bekerülnek a webshopba – hiszen a jó minőségből és a kiváló ízvilágból nem adok lejjebb, legyen szó bármilyen „mentességről” is!

3 fajtával indultunk, fokozatos bővüléssel mára 40+ termék van a kínálatban!

Hisztaminérzékenység, segítő szándék és egy kis vállalkozói kedv

Talán nem meglepő, de a Mentes Bor története nem a borokkal kezdődött. Egy kicsit repüljetek velem vissza az időbe, hogy elmesélhessem, miért is járok a „Mentes Utakon”.

A teljes történethez ugyanis hozzátartozik minden kihívás, ami ért engem az elmúlt években. Az egészségügyi problémáim 2016 végére kezdtek el begyűrűzni, amikor is tejérzékenységgel diagnosztizáltak, és szerencsére felderítettük az ekcémámat okozó vegyi anyagokat is. Azonban a helytelen életmód és táplálkozás következtében 2018-ra az emésztésem kezdett teljesen tönkremenni, majd a kezembe kaptam egy ételallergia panelt annyi plusz jellel, amire még az orvosom is csak vakarta a fejét. Gyakorlatilag semmilyen allergént nem ehettem – tej, tojás, glutén, szója, olajos magvak, de ehhez még hozzájöttek a halfélék, a burgonya és a paradicsom is, sőt még jónéhány ételintolerancia is, köztük a zabbal.

Nagyon eltökélt voltam, hogy az eliminációs diéta segíteni fog, annak ellenére is, hogy 2019-ben közel 4 hónapot Norvégiában töltöttem egy egyetemi cserefélév keretében. Az állapotom egy darabig javult, de aztán teljesen megakadtam egy szinten, és bizonyos panaszaim, mint például a légúti panaszok, konstans puffadás, váltakozó székrekedés és hasmenés, váratlanul előjövő enyhe kiütések és erős fejfájások nem akartak múlni.

A hazaérkezésem után ezért további vizsgálatokat kértem, s végül gyakorlatilag magamat diagnosztizáltam a hisztaminintoleranciával. Mivel érdemi orvosi és dietetikai segítséget nem kaptam, ezért – bár nem volt könnyű – erőt vettem magamon, hogy ne hagyjam annyiban a dolgot és a saját kezembe vegyem az egészségemet.

Ekkor már jó ideje alig fogyasztottam alkoholt, de a diagnózis után egyértelművé vált, a gyógyulás érdekében néhány hónapra teljesen félre kell raknom az italozást – ami egyetemistaként nem volt egy kellemes hír számomra. Jópár baráti találkozóra mentem elég elkenődötten, hogy se enni nem tudok máshol, sem pedig koccintani a barátaimmal. Közben pedig beütött a covid, ami annyiban „könnyítette” az életemet, hogy jórészt itthonról dolgoztam, így egyszerűbb volt kialakítani az új napi rutinomat és az étrendemet.

Mivel ekkor már motoszkált a fejemben a saját vállalkozás gondolata, úgy voltam vele, hogy ha már az időm jelentős részét a konyhában töltöm, legyen másnak is haszna belőle és segítsem a sorstársaimat – ezért elindítottam a Mentes Utakon receptes blogot.

Ekkor még csak halványan reméltem, hogy egyszer valami komolyabb dolog is kiforr belőle…

A főzés-sütés számomra mindig is öröm volt

Hobbi blog, hobbi webshop… vagy mégsem?

Már pár hónap szigorú hisztamindiétán túl voltam, mire szembejött velem Instagramon egy poszt az osztrák BioWeingut Weiss hisztaminszegény boraival. Mondanom sem kell, azonnal felcsillant a szemem. Mivel én ekkor már nagyon nyitott szemmel jártam és kerestem a lehetőséget, hogy milyen saját vállalkozást indíthatnék, ezért gyorsan elkezdtem utánajárni, itthon kapható-e már ilyen vagy hasonló termék, s vajon mekkora igény lehet rá.

Gyorsan arra jutottam, hogy nem akarom elszalasztani ezt a lehetőséget, hogy én honosítsam meg Magyarországon a hisztaminszegény borokat és, hogy a receptes blogom mellett végre szeretném mással is segíteni a sorstársaimat. Így alapítottam egy olyan vállalkozást, amivel a szívügyemért tehetek.

Miközben írtam a diplomamunkámat a fenntartható üzleti modellekről a hazai kkv szektorban a vegán élelmiszeripar területén, részmunkaidős állás mellett elkezdtem dolgozni a saját vállalkozás indításán is. Fél éves előkészület után, főállás mellett 2021 februárjában vágtam bele a webshopindításnak, gondolván, hogy ez majd jó kis mellékes lesz.

Kicsit merésznek tűnt a pandémia közepén, de nem akartam késlekedni, hiszen saját érintettségem által hajtott a vágy, hogy mielőbb elérhetőek legyenek mások számára is ezek a termékek.

Ahogy visszagondolok, körülbelül fél év kellett ahhoz, hogy rájöjjek, ez sokkal több, mint egy kis mellékes dolog. Hamar kialakult a törzsvevői köröm, a beérkezett pozitív, szívből jövő visszajelzések pedig mind erőt adtak, hogy bízzak magamban és a vállalkozásomban, és lépjek egy komolyabb szintre.

A termékpaletta az igényekhez igazodva folyamatosan bővült, a weboldal folyamatosan megújult. 2,5 év alatt pedig onnan, hogy egyéni vállalkozóként egy kis bérelt szobában tároljam a borokat és munkaidő után csomagoljak, mára már a számlákon a cégem, a Mentes Utakon Kft. nevét láthatjátok. Sikerült kiszerveznem a logisztikát, én pedig nap mint nap azon dolgozom, hogy ne csak az érintett magánszemélyekhez, hanem minél több viszonteladóhoz és étterembe is eljuttassam a termékeket.

Közben funkcionális táplálkozási szakértői végzettséget szereztem, még jobban elmélyedtem a hisztaminérzékenység útvesztőjében, így már tanácsadóként is tudom segíteni a hozzám fordulókat.

Első borfesztivál megjelenésünk – imádtuk, és nagy örömünkre a résztvevők is!

Magamat is sikeresen „kigyógyítottam” a hisztaminintoleranciából, teljes életmódot váltottam, áttértem a növényi étrendre, ezzel párhuzamosan a vállalkozásaimban elkezdtem kiteljesedni és megtalálni a küldetésemet, a helyemet a világban.

Mára a Mentes Bor jóval több, mint a hisztaminszegény borok webáruháza – hiszen már alkoholmentesített vegán borokat és pezsgőt, valamint hazai natúr borokat is találhattok a kínálatban! Az egészséges életmódban való mélyebb tudásom, tapasztalataim által mindig nagyon gondosan megválogatom, hogy milyen termékeket veszek be a palettába. Nálam semmi olyat nem fogtok találni, ami ellenkezne az elveimmel, tanácsaimmal, csak azért, hogy hasznot termeljek rajta.

Már alkoholmentesített vegán borokat is találtok nálunk!

Úgy gondolom, legnagyobb erőm a hitelességben rejlik. Szeretnék példát és kiutat mutatni másoknak, visszaadni a lehetőséget, hogy hisztaminérzékenyként, ételérzékenyként, emésztési problémákkal vagy szimplán egészségtudatos emberként is élvezhessük az életet, és ne kelljen kimaradnunk a közösségi élményekből – a családi, baráti vagy romantikus vacsorákból és koccintásokból! Ez az én küldetésem.