Tudástár
Fedezd fel a hisztaminszegény borok titkait és élvezd az allergiaszezonban is kedvenc boraidat panaszmentesen!
Ha érintett vagy a témában, ez a bejegyzés hasznos lehet számodra. A továbbiakban abban szeretnénk segítséget adni, hogy mégis hogyan férhet meg egymás mellett a bor és az allergiád! Mert borozni lehet pollenszezonban is, csak tudnod kell, milyen bort válassz!
A bort kedvelők az allergiaszezonban extra tüneteket tapasztalhatnak, mivel a borban található hisztamin és szulfitok súlyosbítják az allergiát.
Mintha önmagában a pollenekkel terhelt időszak nem keserítené meg eléggé az érintettek mindennapjait, sokszor egy-egy pohár bor elfogyasztása is élvezhetetlenné válik.
Ha érintett vagy a témában, ez a bejegyzés hasznos lehet számodra. A továbbiakban abban szeretnénk segítséget adni, hogy mégis hogyan férhet meg egymás mellett a bor és az allergiád! Mert borozni lehet pollenszezonban is, csak tudnod kell, milyen bort válassz!
Sokan nem gondolják, hogy az alkoholnak bármi köze lenne az allergiához, a szénanáthához. Hiszen leggyakrabban a virágpor, poratka, állatszőr vagy egyéb környezeti szennyezők jutnak eszünkbe – jogosan.
Az alkohol azonban nagyban hozzájárulhat az allergiás reakciók súlyosbodásához. Pollenekkel terhelt időszakban alapból megemelkedik a szervezet hisztamin szintje, így a kellemetlen tünetek csak tovább erősednek hisztamin-tartalmú ételek és italok fogyasztása által. A hagyományos pezsgők és borok, főként a vörösborok, valamint más, erjesztett italok tartalmaznak legnagyobb mennyiségben hisztamint.
Ezáltal akár egy kisebb mennyiség elfogyasztása is jelentősen ronthatja az aktuális állapotodat.
Még ha nincs is a borban található összetevőkkel szembeni érzékenységed, az olyan anyagok, mint a hisztamin és a szulfitok felerősíthetik allergiás panaszaidat. Ezzel magyarázható, hogy a szezonális pollenallergiával küzdők csak a pollenes időszakban tapasztalnak hisztamin érzékenységet, például borfogyasztáskor.
A problémát az okozza, ha a megemelkedett hisztaminszint mellett a hisztamin lebontásáért felelős DAO enzim nincs jelen elegendő mennyiségben a szervezetben, vagy nem működik kellő hatékonysággal. A tartósan megemelkedett hisztaminszint pedig fokozott érzékenységet tud okozni a magas hisztamintartalmú ételekre és italokra. Kevesen tudják, de ilyen esetben hasznos taktika lehet átmenetileg hisztamindiétát is tartani.
A problémát az okozza, ha megemelkedett hisztamin szint lebontása nem történik meg megfelelően, vagy a szervezetben a hisztamin lebontásáért felelős diamino-oxidáz nevű enzim csökkent mértékben termelődik.
Ennek eredményeként a szénanátha mellett a hisztamin intolerancia gyakori jellemzői is előfordulhatnak, úgymint:
A legjobb, ha tudatosan megválogatod a bevitt táplálékot, mind étel, mint ital formájában. Válassz hisztaminszegény alternatívákat! Remek hír számodra, hogy a Mentes Bor webshopjában speciális, irányított erjesztési eljárással készült minőségi hisztaminszegény borokat is találsz. A gyártók az erjesztés során speciális, tenyésztett élesztőgomba törzseket, az almasav bontására pedig nemesített baktériumokat használnak.
Az eljárás sajátossága, hogy így az erjedési folyamatban semennyi vagy minimális hisztamin képződik. Az erjesztés végén egy szintén speciális, vegyszermentes eljárással kerül sor a maradvány hisztamin kicsapására és eltávolítására.
Ne aggódj, nem kell lemondanod a hagyományos ízvilágról!
Sokan félnek, hogy a Mentes Borok aromája, íze merőben más, mint az átlagos boroktól megszokott. A Mentes Bor hisztaminszegény bioborai esetében azonban az előbbiekben részletezett eljárás eredményeként születnek meg az alacsony hisztamintartalmú, de mégis, a hagyományos ízvilágot képviselő minőségi bioborok.
Hisztamintartalmuk garantáltan 0,1 mg/liter alatt van, szemben egy átlagos bor 2-10mg/liter értékével.
Fontos megemlíteni, hogy a felhasznált, biogazdálkodásból származó szőlő alapjaiban határozza meg az elkészült bor minőségét.
Válaszd a Mentes Bor hisztaminszegény borkínálatát, ahol biztosan megtalálod kedvenc száraz fehér- vagy vörösborodat, de kedvedre válogathatsz édes fehérborunk vagy félédes rozéborunk, sőt, száraz fehér gyöngyözőborunk és szénsavas boralapú ízesített italunk körül is!