Tudástár
Mi az a vegán bor?
Marketingfogás vagy valós trend? Fedezd fel a vegán borok világát! Tudd meg, mitől és hogyan lesz egy bor nem vegán.
Marketingfogás vagy valós trend? Fedezd fel a vegán borok világát! Tudd meg, mitől és hogyan lesz egy bor nem vegán.
Sokan meglepődve fogadják a vegán bor megnevezést, s joggal merül fel a kérdés, hogy nem minden bor vegán? S egyáltalán mitől válik a bor nem vegánná? Nem, nem a muslicáktól és katicáktól.. Habár a viccesen feltett kérdésnek és feltételezésnek van némi alapja, a következőkben szeretnénk végre tisztázni a vegán bor fogalmát. Ugyanis a hír igaz: nem minden bor vegán!
A vegánság és az egészségtudatos életmód egyre szélesebb körben való terjedésével feltörekvőben van a vegán borok trendje is, ami előtt azonban még sokan (egyébként joggal) állnak értetlenül. Ennek okán egyre gyakrabban találkozunk a “mi az a vegán bor?” kérdéssel, ezért úgy gondoltuk, ideje tiszta vizet – vagyis bort – öntsünk a pohárba.
Teljesen logikus feltételezés, hogy minden bornak vegánnak kellene lennie, elvégre szőlőből készül. Valóban, egy gyümölcsalapú italról van szó, amely préselés és erjesztés útján válik szőlőből borrá. Azonban kevesen tudják, de a borkészítés során számos adalékanyag/segédanyag használata engedélyezett, és a boltokban kapható termékek általában bizony nem csak szőlőből állnak.
Derítés
Többek között a borkészítés folyamatában alkalmazott gyártási technikák azok, amely ponton egy bor állati eredetű anyaggal találkozhat.
A leggyakrabban érintett folyamat nem más, mint a derítés, mely során finomítószereket, derítőszereket használnak a bor tisztaságának és stabilitásának fokozására.
Az erjedés során a szőlőben megtalálható természetes cukrok alkohollá alakulnak át. Az erjesztő tartályban (hagyományos borkészítés esetén) a hozzáadott élesztő reakciót indít el a cukorban, így tud végbenni az erjedési folyamat, amely végén a bor keletkezik.
Azonban ebben a szakaszban természetes melléktermékek, különböző molekulák keletkeznek, például tannin, fenol. Fontos tudnod, hogy ezek fogyasztása ártalmatlan, tehát alapjában semmi gond nincs azzal, ha “zavaros” bort iszunk.
A mai felgyorsult világban az élvezhetőség, az esztétikum és a standard minőség rendkívül nagy jelentőséggel bír, így a borászok különböző finomítószerek alkalmazásával érik el a bor kristálytiszta megjelenését – ezt a műveletet nevezzük derítésnek. Az alkalmazott derítőszer a tartály aljára süllyed a zavarosságot okozó apró részecskékkel együtt.
A derítéshez felhasznált anyagok állati eredetű anyagokat tartalmazhatnak, úgymint tojásfehérje vagy -por, kazein, halhólyag vagy csontokból kinyert zselatin.
Fontos megjegyezni, hogy az említett finomítószerek nem kerülnek át a palackba, hiszen épp a célból kerülnek a borba, hogy lesüllyesszék a nemkívánatos anyagokat, viszont azáltal, hogy feldolgozóanyagok, nem pedig a bor adalékanyagai, az aktuális szabályozás szerint nem kell egyértelműen feltüntetni az adott bor címkéjén. S habár ezen anyagok nem kerülnek bele végső termékbe, ettől függetlenül vegán szemlélet tekintetében nem nevezhető vegánnak egy olyan élelmiszer, mely a készítése során bármely ponton (szándékosan!) érintkezett állati eredetű anyaggal.
Kevéssé ismert, de a bortermelésben engedélyezett egyéb állati eredetű termékek közé tartozik a méhviasz, amit a palackok lezárására használhatnak. Az agglomerált dugók által is “nem vegánná” válhat egy bor, hiszen ezek a típusok tejalapú ragasztókat tartalmaznak.
Az előzőekben leírtak alapján azokat a borokat nevezhetjük vegán boroknak, amelyek készítése során semmilyen állati eredetű terméket nem használnak fel. A gyártók ülepítőszer hozzáadása nélkül, vagy növényi eredetű (pl. borsófehérje) finomító termékek, vagy ásványi anyagok (bentonit) felhasználásával állítják elő boraikat.
Valójában sok vegánbarát bor létezik, általánosságban azonban nehéz lehet kitalálni, hogy egy bor vegán-e, ha csupán a címkét nézzük.
Egyrészről az EU és az Egyesült Államok szabályozása jelenleg nem írja elő a pincészeteknek, hogy a címkéken feltüntessék a különböző finomítószereket, adalékanyagokat, és általánosságban az összetevőket. E tekintetben az idei év végétől változások lépnek érvénybe, de még sok a kérdés a szabályozással és ennek hatásaival kapcsolatban.
Másrészről pedig, ez az igény újdonság a borászatok számára, hiszen a vegánság, valamint a tudatos, egészséges életmód terjedésével együtt jelent meg, hogy a fogyasztók az ételeikhez passzoló vegán borokat szeretnének választani – így ez egyben egy új piaci rést is jelent a borászatok számára, melyet könnyű lehet célba venni, ha a borászatok aktívan kommunikálják, hogy termékük vegán.
Tudnod kell, hogy a borfogyasztók növekvő érdeklődése a vegán borok felé nem jelenti azt, hogy a borászatok ezek után valamennyi vegán palackon elhelyezik majd a hivatalos vegán logót. Ehhez ugyanis minősíttetni kell, amelyet kisebb borászatok anyagilag nem engedhetnek meg maguknak. Megtehetik azonban, hogy egyszerűen feltüntetik akár a terméken, vagy akár saját weboldalukon, online felületeiken, hogy termékeik vegánok / vegánbarátok (angolul gyakran használják a “vegan-friendly” jelölést). Ez nem marketingfogás vagy megtévesztés, hiszen ha valóban nem használnak semmilyen állati eredetű anyagot a termékek előállítása során, akkor ennek igenis van létjogosultsága.
Tipp: ha a bor címkéjén azt látod hogy “finomítatlan” vagy “szűretlen”, akkor az vegánbarát is. Érdemes a gyártó hivatalos oldalára is ellátogatni, gyakran még több infót megtudhatsz arról a palack borról, amit épp a kezedben tartasz. Ha pedig nem találsz egyértelmű választ, bátran vedd fel a kapcsolatot a borászattal – sokan állnak majd örömmel a rendelkezésedre! S nem jobb úgy elfogyasztani egy pohár bort, hogy ismered a történetét is?
Jó, ha tudod, hogy az állati eredetű termékek elkerülése által a vegán bor minősége nem romlik, az ugyanolyan stabil és tartós, mint a nem vegán.
Válogass ide kattintva vegán boraink közül!
A Mentes Bor kínálatában vegánként jelölt minőségi borok garantáltan állati eredetű termékektől mentesek. Kizárólag olyan borászatok termékeit forgalmazzuk, akik elkötelezetten hisznek abban, hogy a természetes folyamatok teszik a dolgukat és csodás minőségi borok készülhetnek.
A vegán borok világa izgalmas és egyre népszerűbb a borkedvelők körében. Ezek a borok biztosítják, hogy az élvezet mellett a fogyasztók etikai és környezeti elveiket is tiszteletben tarthassák. A vegán borok választása során fontos odafigyelni a címkézésre és a borászatok gyakorlatára. Több vegán bor van, mint gondolnánk, azonban érdemes körültekintőnek lenni a választás során.