Alkoholmentes borok – növekvő trend a borfogyasztók körében
Fedezd fel az alkoholmentes borok növekvő népszerűségét! Tudd meg, miért választják egyre többen ezt az egészséges alternatívát és milyen ízélmények várnak rád!
Az alkoholmentesített és alkoholmentes borok népszerűsége világszerte növekszik, így hazánkban is egyre nagyobb az érdeklődés irántuk a borkedvelők körében.
De mi állhat az alkoholmentes trend mögött, miért olyan fontos, hogy elérhetőek legyenek bárki számára? Egyáltalán hogyan készülnek, mik a legfőbb ismérveik?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben, ami egy 2 részes interjúsorozat első bejegyzése. A kérdések megválaszolásában nem más lesz segítségünkre, mint Evans Victoria, Sommelier Magyar Bajnok és Nemzetközi borakadémikus.
S hogy miért pont ő? A Mentes Bor kínálatában megtalálható Darling Cellars tulajdonképpen Viki elköteleződésének köszönhető. Hogy hogyan került kapcsolatba az alkoholmentes, illetve alkoholmentesített borokkal, miben látja a létjogosultságát ezeknek a termékeknek, választ ad a cikkben.
Vikivel 2022 decemberén ismerkedtünk meg a Csak a Mentes Fesztiválon, ahol meglátva az alkoholmentes kínálatunkat örömmel jelezte, hogy hamarosan új terméket hoznak be a magyar piacra. Így az elsők között voltunk, akiknél kaphatóak lettek a dél-afrikai Darling Cellars alkoholmentesített borok, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
Mik azok az alkoholmentes borok?
Az alkoholmentesített vagy alkoholmentes bor ugyanolyan szőlőfajtákból készülhet, mint alkoholt tartalmazó társaik, ezáltal megjelenésükben, színükben és ízporfiljukban nagyon hasonlítanak az alkoholos borokhoz. A különbség az, hogy minimális (<0,5%) vagy akár 0% alkoholtartalommal rendelkeznek.
Viki, kérlek mutatkozz be röviden, mesélj kicsit a szakmai hátteredről!
Sommelier Magyar Bajnok és Nemzetközi borakadémikus vagyok, ami annyit jelent, hogy mindent tudok az alkoholos borokról és a párlatokról is. Korábban nemzetközi étteremcsoportnál dolgoztam vezető borszakértőként, viszont már 2 éve a Vinonovi borkereskedés stratégiai vezetője vagyok. Minden, ami a beszerzéstől egészen a jelen-jövő stratégiájára vonatkozik – beleértve a portfólió válogatását, az én kezemben fut össze. Az alkoholos borokat helyezem előtérbe, hiszen hiszek a mértékletes alkoholfogyasztásban. Viszont 2022-ben megláttam az igényt a főnökömmel közösen az alkoholmentesített borok tekintetében, ezért jelenleg az érdeklődésem közel 50%-át ezek a borok teszik ki. |
Hogyan készül az alkoholmentes bor?
Fontos tisztázni egy általános fogalmi zavart. Ugyanis a köznyelvben „alkoholmentes” borként emlegetett termékek valójában gyakran – ahogy a Mentes Bor kínálatában is – alkoholmentesített borok.
Az alkoholmentesített bor valódi borkészítési folyamaton megy keresztül, ám a folyamat utolsó lépéseként egy speciális eljárásnak köszönhetően kivonják belőle az alkoholt. Ezzel szemben a szigorúan vett alkoholmentes borok nem mentek át erjesztési folyamaton, és ez lényeges különbség.
A borból az alkohol eltávolításának legelterjedtebb módja az úgynevezett vákuumdesztilláció. Ennek során hő segítségével párologtatják el a borban lévő alkohol legnagyobb részét. A bort a vákuum alatt elegendő alacsonyabb hőfokra melegíteni, ezzel minimalizálható a bor aromavesztesége.
Alkoholmentes vagy alkoholmentesített – mi a különbség?
Az alkoholmentes és alkoholmentesített megnevezés nem ugyanaz. Hivatalosan az alkoholmentes bor olyan „bor”, amely soha nem tartalmazott alkoholt, tehát a szőlő nem ment keresztül alkoholos erjedési folyamaton. Ez azért nagyon fontos különbség, mert ekkor a cukor nem fog alkohollá átalakulni, ami azt jelenti, hogy a végtermék sokkal magasabb cukortartalommal fog rendelkezni. Az alkoholmentesített termékeknél azonban végbemegy az erjedés, mely során a cukor alkohollá alakul, amely alkoholtartalom utólag, egy speciális eljárással kerül kivonásra. Az elkészült borokban így az alkoholtartalom és a cukortartalom is minimális lesz. |
A hivatalos szabályozás szerint az így készített bortermékre 0,5%-nál alacsonyabb alkoholtartalom az engedélyezett jelölés.
Ez a max. 0,5 % a kötelező gyógyszerszedés mellett sem jelenthet problémát, mert a szervezet ezt a mennyiséget könnyen képes feldolgozni. Ez az érték annyira minimális, hogy állapotos vagy szoptató nők, autóvezetők egyaránt tudják fogyasztani.
Fontos tudni, hogy terhességi cukorbetegség esetén például az alkoholmentes termékek a cukortartalmuk miatt nem javasoltak, sőt, kifejezetten károsak lehetnek – egyéni szempontokat figyelembe véve.
Talán egyértelmű, de fontos hangsúlyozni, hogy az alkoholmentesített termékek előnyös tulajdonságaik miatt, egészségügyi szempontból bárki számára optimális választások lehetnek.
Te mikor és miért kezdtél el alkoholmentes(ített) borokkal foglalkozni?
3 évvel ezelőtt még egyáltalán nem voltam nyitott az alkoholmentes termékekre. Akkor még távolt állt tőlem, hiszen a vendégek sem keresték az alkoholmentes borokat vagy pezsgőket. Azonban 2022-től történt egy óriási paradigmaváltás, ugyanis én inzulinrezisztensként élem az életem jó néhány éve. Volt egy olyan élethelyzet, amikor már a sporttal és a diétával nem tudtam kontrollálni az inzulin- és a cukor értékeimet. Ezért az endokrinológus kötelezően metformin hatóanyagtartalmú gyógyszer szedését írta elő. Ezt a gyógyszert szedik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők, amely mellett szigorúan tilos az alkoholfogyasztás. Még minimális alkoholmennyiség sem engedélyezett, ugyanis a metformin tartalmú gyógyszerek és az alkohol fogyasztása együtt olyan keresztreakciót eredményezhet, ami ketoacidózishoz vezethet az emberi szervezetben – ami együtt járhat kómával és halállal.
Diabetológusok, endokrinológusok, belgyógyászok egyöntetűen egyetértenek abban, hogy e gyógyszer szedése mellett szigorúan tilos alkoholt fogasztani – még a napi, egyébként egészséges 1dl bizonyítottan egészséges alkoholos vörösbor fogyasztása nemhogy nem javallott, hanem ellenjavallott.
Borszakértőként bor nélkül nem nagyon tudok prosperálni, imádom a munkámat és így mindezt nagyon nehezen viseltem. Mivel cukorproblémáim is voltak, ezért az alkoholmentes italoknak a köre leszűkült a szénsavas és -mentes vizekre, ill. édesítőszeres üdítőkre korlátozódott.
Így saját példám okán kezdtem el foglalkozni az alkoholmentesített borok kérdésével. Tehát a motivációm saját magam problémája volt, valamint annak a feltérképezése, hogy Magyarországon több, mint 800ezer diagnosztizált diabéteszes van, akiknek 90%-a 2-es típusú diabéteszes és nagy része gyógyszeres kezelés alatt áll.
Az inzulinrezisztensek és prediabéteszesek száma folyamatosan növekszik, minél többen járnak kivizsgálásra problémáik miatt, annál több szénhidrát-anyagcsere problémával küzdő emberre derül fény. Ezáltal ma hazánkban nagyjából 1,5 millióra tehető a valamilyen szénhidrát anyagcsere-zavarral küzdők száma.
Ezért kezdtünk el az alkoholmentes és alkoholmentesített termékekkel foglalkozni. A Törley alkoholmentes pezsgőt mindenki ismeri hazánkban, de ez nem megfelelő az ilyen típusú problémával küzdők számára, mert viszonylag magas a cukortartalma. Ha valakinek nincs szénhidrát-anyagcsere problémája, akkor persze ez is egy tökéletes választás.
Viszont az én érdeklődésem kifejezetten az alacsony cukortartalmú és alkoholmentes pezsgőkre és borokra terelődött. A magyar piacon jelen lévő kínálatot végig kóstoltam, azonban a minőségük nem volt kielégítő – ez a privát és szakmai véleményem egyaránt. Ezért külföldön kezdtem keresgélni, amíg nagy küzdelmek árán rátaláltam a Darling Cellars borokra, amelyek minden, általam támasztott követelménynek megfelelnek. Cukortartalmuk alacsony, 2-2,5g / 1dl.
Tekintsd meg ide kattintva a Mentes Bor alkoholmentesített bor és pezsgő kínálatát!
Milyen íze van az alkoholmentesített bornak?
Sokan – jogosan – félnek attól, hogy az alkoholmentesített bor íze inkább szőlőlére hasonlít. Valóban, egyre több márka dobja piacra saját alkoholmentes vagy csökkentett alkoholtartalmú borát, azonban a minőség korántsem ugyanaz.
A minőség és ízvilág még gyakran nincs helyén, ami pedig csak csökkentett alkoholtartalmú, az sokaknak ugyanúgy nem oldja meg a problémát, ami miatt ezeket a termékeket keresi. Betegségek esetén nem kockáztathatunk – de egyelőre még kevés a jó termék, a technológiának még fejlődnie, terjednie kell.
Nem túlzás azt állítani, hogy a globális borpiac jelentős fejlődésen ment, illetve megy keresztül az elmúlt időszakban. Hiszen egyre nagyobb kereslet mutatkozik az alkoholmentes termékek iránt. A fogyasztók a hagyományos alkoholos italok helyett egyre gyakrabban keresnek alternatívákat, hogy alkohol nélkül is élvezhessék a baráti, társasági összejöveteleket.
Lehet általánosságban mondani valamit arról, mitől függ, hogy jó lesz-e egy alkoholmentes bor? Hogyan válasszunk terméket?
Adott országban adott szőlőfajtát kell választani ahhoz, hogy egy igazán minőségi bort ihassunk. 2023.11.01-től hivatalosan is felkért munkatárs vagyok egy nemzetközi kutatásban, ami az alkoholmentes és -mentesített borokkal foglalkozik – szőlészeti-borászati-piaci aspektusokat figyelembe véve. E tanulmány után kézzelfogható és hozzáférhető adatok állnak majd rendelkezésre bárki számára e borok tekintetében.
Vikinek szívből gratulálunk a felkéréshez és izgatottan várjuk az eredményeket!
Ami a Darling Cellarst illeti: a DC a világ egyetlen olyan magas presztizsű borversenyén szerepel folyamatosan nagyon magas pontszámmal és értékeléssel, ami az alkoholmentesített borokat is véleményezi. Ez bizonyítja, hogy ebben a kategóriában a DC nagyon jó helyen áll. Ez nekik egy szűk szegmens, hiszen 90%-ban alkoholos borokat készítő borászatról van szó, de ahhoz nagyon jónak kell lenni az alapbornak (alkoholosnak), hogy jó alkoholmentesített bor készülhessen belőle. Sikerességét az adja, hogy rendkívül jók, gyümölcsösek az alkoholos alapboraik, van ízük, így nem kell nagymennyiségű cukorral visszapótolni a mentesítés során elvesztett aromákat, hogy élvezhetőek legyenek.
Az alkoholmentes trend mögött álló legfontosabb tényezők
Az alkoholmentes és alkoholmentesített borokat különböző okokból keresik és választják a fogyasztók. Kutatások alapján azonban egyértelműen elmondható, hogy leginkább egészségtudatos döntés áll a háttérben.
Nem túlzás azt állítani, hogy az alkoholmentesített borok trendje forradalmi problémamegoldásként szolgál egyre több ember számára. Ez a termékcsoport tökéletes választás az egészségügyi okokból (például inzulinrezisztencia, diabétesz, gyógyszeres kezelést igénylő megbetegedések, bélbetegségek, autoimmun betegségek…) alkoholt kerülők, a vezetők, és a várandós/szoptató nők, az egészségtudatos fogyasztók számára is, hiszen lehetővé teszi, hogy részt vegyenek a különleges közösségi pillanatokban anélkül, hogy hagyományos borok alkohol- és cukortartalma miatt kellene aggódniuk.
De mi a helyzet az alkoholos borokkal? Tudományos kutatások alapján valóban nincsen egyértelműen meghatározható egészséges mennyiségű alkoholbevitel,
azonban az bizonyított, hogy a vörösbornak a kékszőlő héjában lévő anyagok miatt antioxidáns hatása van és csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Ezt jól alátámasztja a francia paradoxon: hiába a magas telített zsírsav tartalmú étrend és a mozgásszegény életmód, a szív- és érrendszeri betegségek terén mégis jól állnak, amit a szakma a rendszeres, kulturált és mértéktartó vörösbor fogyasztással magyaráz.
A megfelelő borválasztás, a minőségi termékek alapjaiban határozzák meg azok szervezetre gyakorolt hatását. Bár az alkohol többek között károsíthatja a bélflórát is, amely különböző emésztési problémák kialakulását idézheti elő, azonban a környezetből (vegyszerek, gyógyszerek, stb.) is rengeteg káros anyag jut a szervezetünkbe, amelyek tovább roncsolják a mikrobiom állapotát. Ezek viszont nap mint nap érnek bennünket akár nagy mennyiségben, ezért sokkal fontosabb, hogy igyekezzünk ezeket kerülni, és kellő tudatossággal megválasztani a bevitt táplálékot illetve a használt tisztítószereket, kozmetikumokat. Azonban egy kiegyensúlyozott, rostban gazdag táplálkozás mellett, a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását is figyelembe véve napi 1-2 dl vörösbor fogyasztása egy egészséges ember számára nem jelent kockázatot. |
Hogyan látod szakmai oldalról, miért csökken a hagyományos borok forgalma?
Igazából az alkoholfogyasztás mennyisége csökken világszerte, nem csak a boroké. Legutóbbi statisztika alapján az egy főre jutó borfogyasztás Magyarországon alulmúlta az 1988-as értéket, ami egy nagyon alacsony szám.
Az Európai Unióban 2010-2019 között majdnem 20%-kal esett vissza az alkoholfogyasztás, ezek a trendek léteznek. Ennek az oka mindenki szerint más. Az egyik nézőpont, hogy a mostani generáció kevesebbet fogyaszt, mint az előttünk lévő generáció. Viszont a fejlett országokban, például Németország és Nagy-Britannia, egészmegőrzési szempontból fogyasztanak kevesebbet, vagy jellemzően kerülik az alkoholt, nem pedig egészségügyi problémák miatt, tehát ez egy fontos ideológiai háttér.
Egy másik faktor, hogy a bor- és alkoholfogyasztás csökkenésével párhuzamosan növekszik a szénhidrát anyagcsere-problémákkal küzdők száma – 530 millió diabéteszes él ma a világon. Egyre gyorsuló folyamat, amiben a kutatók nem tudnak prognosztizálni lassulást vagy visszafordulást. Egyre több a beteg ember, akik nem fogyaszthatnak alkoholt, így érthető a csökkenő 1 főre jutó alkoholfogyasztás. Számukra fogyasztható, alkalmazható opciót, alternatívát kell kínálni.
A témában Viki által írt, eddigi legátfogóbb hazai cikket itt találjátok: Alkoholmentes bor: tények és tévhitek az egyik leggyorsabban fejlődő iparágról
Az alkoholmentes trend mögött álló legfontosabb tényezők
Más alkoholmentes ágazathoz képest a borok még mindig egy kisebb százalékot tesznek ki egyéb kategóriákkal összehasonlítva, pl. alkoholmentes sörök. Ennek egyszerű oka az, hogy az alkoholmentes termékek előállítása nagyobb kihívás elé állítja a boripart, hogy a késztermék ízvilágában az alkoholos társaik által megszokott minőséget és élményt nyújtsa.
Egyre felkapottabb téma most az alkoholmentesített borok trendje, amiről hallani hideget-meleget. Te sommelierként szakmai szemmel hogyan állsz a kérdéshez, és hogyan látod a piac jövőjét?
A hozzá nem értők, tudás és tapasztalat nélkül jellemzik az alkoholmentes termékeket, ami nem reprezentatív, hiszen nem ismerik a lehetőségeket, a minőségi (alkoholmentesített) borokat.
Én, szakmámból és érdeklődésemből adódóan több, mint 300 alkoholmentesített bort megkóstolva objektívabb véleményt tudok adni.
A probléma az, hogy sokan a kedvenc alkoholos borukhoz próbálják hasonlítani az alkoholmentesített termékeket, s mivel nem ugyanazt kapják a már tapasztalt íz alapján, negatív véleményt adnak. Ezzel falsch képet állítanak erről a termékcsoportról, holott megannyi ember számára nyújtanak megoldást egészségügyi szempontból.
A zéró tolerancia által váltak elfogadottá az alkoholmentes sörök is, így az alkoholmentes és alkoholmentesített borok is ebbe a kategóriába fognak tartozni a következő években.
Étel-ital párosításban is sokkal jobban használhatóak ezek a termékek, gondoljunk csak egy gasztronómiai fogásra, ami akkor nyújtja a legnagyobb ízélményt, ha a hozzá illő borral fogyasztjuk. Nem lehet – nem érdemes – helyettesíteni cukros koktélokkal vagy sörrel. Ám ha valaki bármilyen okból nem tudja vagy nem akarja alkoholos borral fogyasztani, ma már van rá megoldás, ami egy szuper dolog.
A termék egy valós problémára kínál megoldást, amire van igény és kereslet. Szerencsére egyre több étterem áll ki emellett és veszi fel kínálatába, ami rendkívül fontos a népszerűsítés szempontjából.
Tudomásunk szerint már vannak olyan hazai borászatok, akik kísérleteznek alkoholmentesített termékek előállításával, de azt nehéz prognosztizálni, hogy mikor lesznek ezekből piacképes termékek.
A technológia fejlődésével minőségben egyre jobb termékeket lehet létrehozni, így bízunk abban, hogy a magyar piacon is hamar fellendül nem csak a kereslet, hanem a kínálat is.
Mi már nagyon várjuk, hogy jó minőségű hazai alkoholmentesített borokat forgalmazzunk! Amíg ez a lehetőség nem adott, addig is maradunk a jól bevált, gondosan megválogatott külföldi kínálatunknál.
Összegezve
Az alkoholmentes fogyasztói trend nem csupán egy hóbort, hanem egy olyan jelentős változás az boriparban, amelyet a hagyományos alkoholtartalmú italok alternatíváit kereső, egyre inkább egészségtudatos fogyasztók és a különféle egészségügyi problémákkal küzdők hívtak életre. A gyártási technológia és a receptúra fejlesztései által a trend további növekedése várható, hiszen egyre több lehetőséget kínál a minőségi borkedvelők számára.